Όσοι παρεπιδημείτε στο web θα προσέξατε ίσως την αναφορά της Google στον Isaac Newton, καθώς ο μεγάλος αυτός αποκωδικοποιητής της βαρύτητας και των γενικότερων φυσικών νόμων γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 4 Ιανουαρίου του 1643. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, όμως, είναι ότι ο προκάτοχός του στη φυσική επιστήμη, ο Calileo Galilei, είχε πεθάνει μόλις τον πρηγούμενο χρόνο, στις 8 Ιανουαρίου του 1642. Μοιάζει, λοιπόν, σαν το πεπρωμένο να έστησε μια σκυταλοδρομία της φυσικής όπου η εκκίνηση δόθηκε με τον Γαλιλέο στο βατήρα να παρατηρεί τις κινήσεις των πλανητών με το πρωτόγονο τηλεσκόπιό του, επιβεβαιώνοντας τις μετρήσεις τού Tycho Brache, τις ηλιοκεντρικές θεωρίες του Κοπέρνικου και τους αστρονομικούς υπολογισμούς του Κέπλερ, που αφορούσαν στις κινήσεις των πλανητών, ενώ το έπαθλο ήταν τα διαμάντια της κλασικής μηχανικής, οι νόμοι της κίνησης των ουρανίων σωμάτων και η κλασική θεωρία της βαρύτητας που διατύπωσε ο Isaac Newton στα 1687 μέσα από το περίφημο έργο του "Pricipia Mathematica".
Μια μικρή ανακρίβεια στην κίνηση του Ερμή ήταν το μόνο ψεγάδι στην κλασική θεωρία της βαρύτητας του Isaac Newton, μια ανακρίβεια που έμελλε, ωστόσο, να αλλάξει τον κόσμο, ήδη στις απαρχές του 20ου αιώνα με τη διατύπωση από τον Albert Einstein της ειδικής και της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, που μέρος της αποτελεί και η γενική θεωρία της βαρύτητας, μέσω της οποίας επιλύθηκε μεν το μυστήριο της κίνησης του Ερμή, αλλά άνοιξε ένα τεράστιο πεδίο διαμάχης γύρω από τους νόμους που διέπουν όχι μόνο τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, αλλά και κάθε τι που αποτελεί αυτό που ονομάζουμε σύμπαν. Η διαμάχη της σχετικότητας με τις εξωτικές θεωρίες της κβαντομηχανικής έδωσε, μέσα από το φωτισμένο μυαλό του αμερικανού φυσικού Richard Feynman, τη θεωρία της κβαντικής ηλεκτροδυναμικής, ένα απίστευτο κομψοτέχνημα της φυσικής επιστήμης, μέσα από το οποίο συνδυάστηκαν οι δυο θεωρίες σε μια προσπάθεια ενοποίησης των φυσικών νόμων του μικρόκοσμου, στο εσωτερικό των ατόμων, και του μακρόκοσμου, στο αχανές σύμπαν.
Σήμερα, έχουν προκύψει νέα προβλήματα, τα οποία αλέθουν τους σύγχρονους θεωρητικούς φυσικούς στις μυλόπετρες του CERN, του Fermilab, του SLAC και άλλων μεγάλων ερευνητικών κέντρων, όπου η κάθε νέα θεωρία λύνει κάποια από τα προβλήματα των προηγούμενων θεωριών, αλλά θέτει πλειάδα νέων προβλημάτων. Φαίνεται, τελικά, ότι το Σύμπαν αρνείται επίμονα να αποκωδικοποιηθεί και οι νόμοι της Φύσης θα είναι το μεγάλο Βατερλό της ανθρώπινης ματαιοδοξίας.
Υ.Γ.
Περεμπιπτόντως, αναφέρω ότι οι φυσικοί του CERN ήταν αυτοί που ανέπτυξαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε Internet, δηλαδή όλα αυτά τα περίπλοκα πρωτόκολλα μέσω των οποίων διασυνδέονται εκατομμύρια υπολογιστές και ανταλλάσσεται συνεχώς απίστευτος όγκος πληροφοριών με ακρίβεια και ταχύτητα που πριν από 50 χρόνια, μόνο ως μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Σημειωτέον ότι όλη αυτή η τεχνολογία αναπτύχθηκε στο CERN όχι ως αυτόνομο project, αλλά ως πάρεργο με στόχο την εύκολη, ακριβή και γρήγορη μετάδοση και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των επιστημόνων του εργαστηρίου.
Υποκλίνομαι στην αποκωδικοποίηση κάποιων ιστορικών πληροφοριών. Μακάρι να δημοσίευες τακτικά τέτοιου είδους άρθρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε !