Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑ

Πρόσφατες έρευνες ιστορικών κατέληξαν στη διαλεύκανση των συνθηκών του θανάτου του Μαρά, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης. Τα ακριβή αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα, καθώς τα νούμερα δεν είναι ευδιάκριτα, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε καλό δρόμο:


6 σχόλια:

  1. Θα προτιμούσα τον πίνακα Σαρλότ Κορντέ του Ζακ Πωλ Εμέ Μποντρί 67 χρόνια μετά, όπου "βλέπουμε την ίδια σκηνή, αλλά από διαφορετική γωνία. Ο Μαρά απεικονίζεται με σχεδόν την ίδια στάση του σώματος, ενώ εμφανίζονται τα ίδια δραματικά στοιχεία. Αυτή την φορά όμως, στο πρόσωπό του απεικονίζεται ο πόνος, ενώ το βασικό πρόσωπό είναι αυτό της γαλήνιας Σαρλότ Κορντέ.".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, τα πειστήρια δεν είναι εμφαντικά στοιχεία και στους δύο πίνακες, σε αντίθεση με τα πρόσωπα (αν και στο β' πίνακα το μαχαίρι είναι καρφωμένο ακόμη στο στήθος και η Σαρλότ σε απόσταση). Τι καλά να ήταν όλα "ένα όμορφο ψέμα", όπως συνήθιζαν οι κριτικοί να αποκαλούν τον πίνακα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εννοούσα τα πειστήρια που κρατά στα χέρια του ο Μαρά. Στον πρώτο πίνακα είναι αρκετά εμφανείς οι αιτίες που οδηγούν τον κ. Κουτσάφτη να συμπεράνει ότι πρόκειται περί χαρακιρίου και όχι για δολοφονική ενέργεια της Καρλότας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξεκόλλα ρε. Μην κολλάς, μην στικάρεις (εκ του stick), έλεγε ο Μαρά στην Κορντέ κατά τις έντονες πολιτικές διαφωνίες τους.
    Ώσπου εκείνη του είπε: Stick a ράκος, Μαρά μου!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή