Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Τσαντιροποίηση

Όταν οι υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης μεταστεγάστηκαν στο νέο δημαρχείο επί της οδού Βασ. Γεωργίου, είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου για το πότε θα «κλείσουν» κατά τη λογική των παρανόμως κεκλεισμένων ημιυπαιθρίων, οι ανοικτοί χώροι που υπάρχουν στο κτίριο. Πράγματι, το κτίριο του νέου δημαρχείου Θεσσαλονίκης, διέθετε αρχικά αρκετούς χώρους οι οποίοι θα μπορούσε να πει κανείς ότι προσέδιδαν κάποιον αέρα «ευρωπαϊκό». Αναφέρομαι κυρίως στο αίθριο του ισογείου, στα αίθρια των τεσσάρων ορόφων και στους φαρδείς διαδρόμους.

Ήδη με την μετεγκατάσταση των υπηρεσιών στο κτίριο του νέου δημαρχείου, ο χαρακτήρας των αιθρίων του πρώτου και του δευτέρου ορόφου άλλαξε και μετετράπησαν οι χώροι αυτοί σε χώρους «ανοικτών» γραφείων όπου εγκαταστάθηκαν κάποιες υπηρεσίες του δημοτολογίου και των αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πέρα από την αστοχία στον αρχικό σχεδιασμό που κατέδειξαν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, μπορεί να πει κανείς ότι η αναγκαστική αλλαγή χρήσης έδωσε, ίσως από τύχη, μια νέα διάσταση στη στέγαση υπηρεσιών, με την έννοια ότι για πρώτη φορά είδαμε να στεγάζονται κρατικές υπηρεσίες σε ανοικτούς χώρους και, ίσως, μπορεί να πει κανείς ότι, πέρα από τα πολλά προβλήματα που δημιουργήθηκαν (θέρμανση, ψύξη, φωτισμός, δίκτυα), οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις απέβησαν, τελικά, λειτουργικά και αισθητικά επιτυχείς.

Σήμερα διαπίστωσα με λύπη μου ότι ξεκίνησε, νωρίτερα απ' όσο περίμενα, το «κλείσιμο» ανοικτών χώρων στους διαδρόμους του τρίτου και του τετάρτου ορόφου με σκοπό, μάλλον, τη δημιουργία νέων χώρων γραφείων. Πρόκειται για πάγια ελληνική πρακτική που θυμίζει το κλείσιμο των ημιυπαιθρίων χώρων στις οικοδομές και εφόσον έγινε μια τέτοια αρχή, είναι σίγουρο ότι σε λίγα χρόνια το «νέο» δημαρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης, δεν θα διαφέρει και πολύ από το παλαιό. Προβλέπω, ότι η επόμενη παρέμβαση θα αφορά στη «διαπλάτυνση» των γραφείων εις βάρος των διαδρόμων οι οποίοι στα μάτια των αδαών φαντάζουν ως άχρηστοι χώροι, ενώ οποιοσδήποτε αρχιτέκτονας και μηχανικός γνωρίζει ότι οι χώροι αυτοί, πέρα από τον αισθητικό ρόλο που επιτελούν, αποτελούν σημαντικό λειτουργικό στοιχείο του κτιρίου.

Άφησα για το τέλος τα θέματα ασφάλειας, ψύξης, θέρμανσης, αερισμού, φωτισμού και δικτύων τα οποία είναι εξίσου σημαντικά και τα οποία θα δημιουργήσουν άμεσα άλλες παρεμβάσεις, π.χ. εξωτερικές καλωδιώσεις, κλιματιστικά κλπ. Πρόκειται για αλυσιδωτές αντιδράσεις που πολύ γρήγορα θα επαναφέρουν το κτίριο στη γνωστή ελληνική πραγματικότητα, κοινώς σε αυτό που μας αρμόζει, καθώς οτιδήποτε ευρωπαϊκό αλλωτριώνει το βαλκανικό γνώρισμα που εκ φύσεως χαρακτηρίζει την περιοχή μας ως σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Διατηρώ, πάντως, μέσα μου την ελπίδα οι παρεμβάσεις αυτές να σταματήσουν εδώ, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι όπως τα περιγράφω και αν κάνω λάθος και αποδειχθεί ότι όλα αυτά αποφέρουν οφέλη και όχι ζημία, τότε θα ζητήσω συγγνώμη και θα σωπάσω.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Βασ.Γεωργίου 1Α, ή Βασ. Γεωργίου Α' 1;

Ως γνωστόν το νέο Δημαρχείο της Θεσαλονίκης έχει κατασκευαστεί στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Γ' Σεπτεμβρίου. Ήδη από την έναρξη της λειτουργίας του νέου Δημαρχείου, προέκυψε θέμα με τη διεύθυνση του συγκροτήματος, καθώς ο αριθμός 1 στην αρίθμηση των κτιρίων της οδού Βασ. Γεωργίου, είχε ήδη δοθεί από τη δεκαετία του 1960 στο περίπτερο των προσκόπων. Αποφασίστηκε, λοιπόν, τότε να δοθεί ο αριθμός 1Α στο νέο Δημαρχείο, το οποίο όμως δημιούργησε προβλήματα σε διάφορους οργανισμούς και, τέλος πάντων, με τον καιρό άρχισαν να κυκλοφορούν παραποιημένες εκδοχές της διεύθυνσης, π.χ. μορφής "Βασ. Γεωργίου Α1", "Βασ. Γεωργίου Α' 1" κλπ.

Για την αρίθμηση των κτιρίων της περιοχής όπως είχε πριν τη λειτουργία του νέου Δημαρχείου (2010), παραθέτω σχετικό απόσπασμα από το GIS όπως αποτυπώθηκε τον Νοέμβριο του 2015. Στην αποτύπωση αυτή θα παρατηρήσετε ότι το περίπτερο των προσκόπων φέρει ακόμη τον αριθμό 1 και το παρκάκι μετά το περίπτερο των προσκόπων φέρει τον αριθμό 3. Σήμερα, όμως το περίπτερο των προσκόπων φέρει τον αριθμό 3, ενώ δεν γνωρίζω τι απέγινε με το παρκάκι:



Σήμερα, και μετά την αλλαγή στον αριθμό του περιπτέρου των προσκόπων (από 1 σε 3), το δημαρχείο έχει πλέον τον αριθμό 1, οπότε το οποιοδήποτε "Α" στη διεύθυνση είναι περιττό. Βεβαίως, η οδός ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του βασιλέως Γεωργίου Α' που δολοφονήθηκε στη συμβολή του φερώνυμου δρόμου με την Αγ. Τριάδος, αλλά το "Α" δεν υπήρχε ποτέ στην ονομασία της οδού και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προστεθεί τώρα, παρ' όλο που έχει γίνει σχετική αλλαγή στο GIS. Όπως και να έχει το θέμα, το σωστό και το απλό είναι η διεύθυνση του νέου Δημαρχείου να αναγράφεται ως "Βασ. Γεωργίου 1".

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Principia Informatica






  • Avoid premature optimization.
  • Your code is well written when there is no need to optimize at all.
  • Try to eliminate global objects of any kind.
  • Devide and conquer; use functions.
  • Code duplication is forbidden.
  • Every software module must do a single, clear, simple job and do it well.
  • Every single job must be assigned to just one simple, clear software module.
  • Think a lot before you take any action.
  • You think better away from the computer. Take a walk!
  • There is no need to write code for unneeded features.
  • A single line of unneeded code is a menace.
  • Adapt software design to user needs and habits.
  • Avoid trying to adapt user needs and habits to software design.
  • Do not seat at your desk and try to imagine or invent potential user needs.
  • Try put yourself in user's shoes in order to discover real user needs.
  • Code quality and readability matters first, efficiency follows.
  • Do not write complicated code to impress people with your indisputable skills.
  • People will be attracted most by clarity, elegance and simplicity.
  • Program malfunction is not an option.
  • If an error occurs, your program must realize that an error has occured.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015


Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Βουρ!


Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Good bye, Mr. Spock…



Στις 27 Φλεβάρη 2015, μας άφησε για πάντα ο περίφημος Mr. Spock της σειράς επιστημονικής φαντασίας "Star Treck". Ο Leonard Nimoy, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον ρόλο του παντογνώστη, υπερεπιστήμονα και αρχιμηχανικού του κοσμικού διαστημοπλοίου "Enterpise", ήταν μια μάλλον πολυσχιδής προσωπικότητα, ο λόγος όμως της αναφοράς μου στο παρόν ιστολόγιο είναι η ιδιαίτερη σχέση που έχω μαζί του από το 2007, τότε που ο Mr. Spock έγινε ο «νονός» του project SPAWK που ανέπτυξα προκειμένου να συνδέσω τον awk με την MySQL.

Το SPAWK, αν και προωτοποριακό για την εποχή του, ξεπεράστηκε γρήγορα από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορικής, όπου τόσο ο awk άλλαξε όσον αφορά στον εμπλουτισμό του με εξωτερικά APIs, όσο και η τεχνολογία των βάσεων δεδομένων απομακρύνεται ολοένα από το κλασικό σχεσιακό μοντέλο και προσεγγίζει άλλου είδους τεχνολογίες, π.χ. CouchDB, mongoDB, redis, BigData κλπ. Πάντως, το λίγο διάστημα που ο SPAWK πλανήθηκε στο ψηφιακό στερέωμα, διέγραψε μια μάλλον επιτυχημένη τροχιά και χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από αρκετούς πληροφορικούς, όπως ο Tim Menzies και ο Anumel Raja, ενώ για μένα στάθηκε αφορμή να γνωριστώ προσωπικά με τον Arnold Robins, τον προγραμματιστή που συντηρεί και εξελίσσει τον awk τα τελευταία 15 χρόνια. Ο Robins είναι ταυτόχρονα και ο συγγραφέας του εκπληκτικού βιβλίου "Effective AWK Programming" και μετά από μια σύντομη συνεργασία μας πάνω στην ανανέωση του μηχανισμού επέκτασης του awk με APIs, με πρότεινε στο FSF στο οποίο έχω την τιμή συμμετέχω ως "developer" από το 2009.

Καλό ταξίδι Mr. Spock…

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ο απίθανος κ. Βαρβιτσιώτης!




Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Περί ειρμού και συγκέντρωσης

Αντιγράφω από το βιβλίο του Διομήδη Σπινέλλη "Code reading", εκδόσεις Addison-Wesley, 2003:

…To understand complicated algorithms or subtle data structures, select a peaceful and quiet environment and concentrate deeply without drawing any help from computerized ot mechanical aids. Dijkstra detailed in a lecture how people asked to reason about the derivation of a particular synchronization algorithm would invariably become confused the moment they grabbed a pencil or pen. Interruption can be similarly distractive. Psychologists use the term flow to describe the condition of deep, nearly meditative involvement with a particular task, a condition often associated with an euphoric state of mind and obliviousness to the passage of time. This is the state you want to be in when examining complicated code. Unfortunately, you may need as many as 15 minutes to reach that state, and any interruption (telephone ring, arrival of new e-mail, a colleague asking for help) will bring you back to square one. Therefore, create an environment and work habits that let you work without interruptions when needed.

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Je suis Charlie και του κώλου τα εννιάμερα



Το Α' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καταδίκασε τον Γέροντα Παστίτσιο ή κατά κόσμον Φίλιππο Λοΐζο σε δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, για εξύβριση θρησκεύματος κατ’ εξακολούθηση. Κατά τα άλλα «Je suis Charlie», ελευθερία του τύπου και του κώλου τα εννιάμερα. Τι υποκρισία, θεέ μου!