Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

WIKIPEDIA!!!

Έχει γίνει πλέον συνείδηση όλων ότι το διαδίκτυο είναι μια από τις σημαντικότερες κατακτήσεις του ανθρώπου στον τομέα της γνώσης και του πολιτισμού. Αυτό όμως που θέλω να εξάρω ιδιαίτερα είναι η καταπληκτική Wikipedia, κοινώς ή εγκυκλοπαίδεια που γιγαντώνεται μέσα στο διαδίκτυο και αποτελεί πολύτιμη πηγή πληροφορίας για οτιδήποτε μπορεί κανείς να φανταστεί. Αφορμή γι αυτή μου την παράκρουση στάθηκε η ολοκλήρωση μεγάλου μέρους της μουσικής βιβλιοθήκης που ανάρτησα στο sidebar του blog με τον τίτλο "Μουσικές επιλογές...". Σ' αυτό το εγχείρημα, όμως, είχα πέντε πολύτιμους συνεργάτες, χωρίς τη βοήθεια των οποίων θα ήταν αδύνατο να κάνω μια τόσο μεγάλη δουλειά σε τόσο λίγο χρόνο. Κρίνω, λοιπόν, ότι αξίζει να κάνω μια αναφορά στους συνεργάτες μου.

Στο παρόν blog θα παρατηρήσατε, πέρα από τα άρθρα που κατά καιρούς αναρτώ, ένα κάρο καλούδια (gadgets) τα οποία πιθανόν να κάνουν τη ζωή σας πιο ευχάριστη, ή τουλάχιστον αυτός είναι ο σκοπός τους. Πράγματι, για τη μετατροπή των μουσικών έργων σε MP3 χρησιμοποίησα το εξαιρετικό πρόγραμμα ανοικτού κώδικα (ελεύθερο λογισμικό) FreeRIP το οποίο ανακάλυψα μέσω του Google και κατέβασα εύκολα από το διαδίκτυο. Το FreeRIP με βοήθησε τα μέγιστα στη μετατροπή των μουσικών έργων σε MP3, και στο "μαγείρεμα" του μεγέθους κάθε μουσικού κομματιού μέσω των επιλογών που διαθέτει και αφορούν στα bit rates. Κοινώς, σε κάποια κομμάτια που βγαίναν αρκετά μεγάλα και δεν θα μπορούσα να τα "ανεβάσω", έκανα μικρές εκπτώσεις στην ποιότητα του ήχου, κάνοντας χρήση των πολύ καλών εργαλείων που διαθέτει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Να λοιπόν ο συνεργάτης No. 1: FreeRIP, CD to MP3 Converter. Μπράβο στους προγραμματιστές που το ανέπτυξαν και το διαθέτουν δωρεάν στην παγκόσμια κοινότητα.

Συνεργάτης No. 2: πρόκειται για το site FilesAnywhere, το οποίο επίσης ανακάλυψα μέσω του Google και το οποίο παρέχει δωρεάν μέχρι 1Gb αποθηκευτικού χώρου, καθώς επίσης και πλειάδα εργαλείων για το "ανέβασμα" και το "μοίρασμα" των αρχείων που αποθηκεύετε. Το site παρέχει αμέτρητα εργαλεία και υπηρεσίες, από δημοσιοποίηση των αρχείων μέσω όλων των γνωστών πρωτοκόλλων, μέχρι και MP3 player για online "παίξιμο" των μουσικών έργων που έχετε ανεβάσει. Όλα αυτά, ενσωματώθηκαν στο blog με στόχο την εύκολη πρόσβαση στα μουσικά έργα και το εύκολο "κατέβασμα" ή την απλή online ακρόαση. Πιστεύω ότι τα κατάφερα σχετικά καλά σ' αυτόν τον τομέα. Μπράβο λοιπόν και στον συνεργάτη No. 2: www.FilesAnywhere.com.

Ο συνεργάτης No. 3 δεν είναι άλλος από το site www.wikipedia.org, αυτό το εκπληκτικό, ζωντανό, κατασκεύασμα που εμπεριέχει μεγάλο μέρος της ανθρώπινης γνώσης, άρτια και έγκυρα οργανωμένο, ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε, είτε να "κατεβάσει" την οποιαδήποτε πληροφορία, είτε να κάνει αναφορές σε οποιοδήποτε λήμμα, είτε ακόμη, αν έχει τη διάθεση, τις γνώσεις και την όρεξη που απαιτείται, να συνεισφέρει στον εμπλουτισμό των λημμάτων με ό,τι θεωρεί πως πρέπει να πλαισιώσει, ή να συμπληρώσει την ήδη υπάρχουσα πληροφορία. Και, φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για πληροφορία σε μορφή κειμένου, αλλά για οποιοδήποτε είδος πληροφορίας: εικόνα, ήχος, βίντεο κλπ. Όσον αφορά τη συνεισφορά της Wikipedia στο στήσιμο των "Μουσικών Επιλογών..." είναι σημαντική και διττή: Σε όλες τις φωτογραφίες και τα ονόματα συνθετών και ερμηνευτών έκανα αναφορές στις αντίστοιχες σελίδες της WIipedia. Δεύτερον, και για μένα προσωπικά πιο σημαντικό, μπόρεσα οποτεδήποτε το χρειάστηκα να ανατρέξω άμεσα σε απαραίτητες πληροφορίες για τα ίδια τα μουσικά έργα, αντί να "βγάζω τα μάτια μου" από τα ένθετα των CDs.

Παρεμπιπτόντως, ανακάλυψα ότι στις σελίδες της Wikipedia που αφορούν στα μουσικά έργα υπάρχουν τα ίδια τα μουσικά έργα και μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, σε πολύ καλές και ενδιαφέρουσες εκτελέσεις. Θα μου πεις, αφού υπάρχουν τόσα άλλα sites εξειδικευμένα στη μουσική· σωστό, αλλά πρέπει κανείς να γνωρίζει τη "γεωγραφία"τους και τα μυστικά τους, με λίγα λόγια, να είναι μουσικός ή, τέλος πάντων, να αφιερώσει αρκετό χρόνο, ενώ οι σελίδες της Wikipedia είναι ένα κλικ μακριά και δεν απαιτούν απολύτως καμία εξειδίκευση ή ιδιαίτερη γνώση. Φοβερό! Εύγε λοιπόν σε όλη αυτή την τεράστια κοινότητα που δημιούργησε και συντηρεί αυτό το ασύλληπτο έργο. Να εκφράσω, βέβαια, και το παράπονό μου για τη φτώχεια της ελληνικής έκδοσης. Επίσης, να μην παραλείψω το Wiktionary, το αντίστοιχο wiki λεξικό, όπου όμως επίσης η ένδεια της ψωροκώσταινας είναι καταφανής. Κρίμα…

Φτάνουμε λοιπόν στο συνεργάτη No. 4 που είναι, φυσικά, η Google με όλα τα παρελκόμενα: μηχανές αναζήτησης κειμένων, εικόνων, μουσικών έργων, βίντεο, ταινιών κλπ. Μέσα στους κόλπους της Google βρήκαν στέγη (μπορεί να τους κατάπιε η Google ως διαδικτυακός Λεβιάθαν, αλλά αυτό δεν αλλάζει το αποτέλεσμα) το YouTube, το Picassa, ο Blogger και χίλια δυο άλλα διαδικτυακά εργαλεία, τα οποία συνενώθηκαν, συντονίστηκαν και διατέθηκαν, ως ένα ενιαίο πρόγραμμα τεραστίων διαστάσεων,  στην παγκόσμια κοινότητα. Μπράβο στους απίστευτους προγραμματιστές που με αστείρευτη υπομονή, και τόνους ιδρώτα κατάφεραν να φτιάξουν ένα τέτοιο θαύμα θέτοντας τελικά την τεχνολογία στην υπηρεσία της γνώσης και του πολιτισμού, πράγμα που λειτουργούσε αντίστροφα μέχρι πριν λίγα μόλις χρόνια. Ευχαριστούμε παιδιά!

Ποιος είναι λοιπόν ο τελευταίος μου συνεργάτης; Δεν μοιάζει να έμεινε κάτι ή κάποιος έξω από το χορό, φαίνεται πως όλα τα εργαλεία που χρησιμοποίησα στο blog, όπως επίσης και όλοι αυτοί που τα αναπτύσσουν και τα συντηρούν, αναφέρθηκαν ήδη παραπάνω. Μη γελιέστε όμως! Εσείς, οι αναγνώστες, είστε που φτιάξαμε μαζί τούτο το ιστολόγιο, καθώς  η αγάπη σας και η εκτίμηση που δείξατε από την πρώτη στιγμή στην προσπάθειά μου, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη που έβαλε την αφεντιά μου να στρωθεί στη δουλειά και να παλέψει με τα θηρία. Σ' ευχαριστώ Γιώργο Μπαλόγλου, Βικτωρία Ζουλίνου, Αρετή Γκανίδου, ξαδέλφη Ελένη, Νίκο, Αντώνη, Tim, Ελισάβετ, Απόστολε, Δήμητρα, Μάκη, Ξανθίππη, Arnold, Τίνα, Γεωργία, Στέλλα, Πετρή, Raja, Οδυσσέα, Παυλίνα, Μαρία, Ελίνα, Σταμάτη, Κώστα, Ευτυχία, Ευλαμπία, Μανώλη, Θεοδώρα, Αφρούλα, Βασίλη και Άκη.

 Όπως όμως η μάνα καμιά φορά ξεχωρίζει κάποιο από τα παιδιά της, έτσι κι εγώ νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον ανεκτίμητο φίλο, μέντορα και χρησμοδότη Χένρι Μαντσίνι, που δεν είναι άλλος από τον μαθηματικό, σκακιστή, μπριτζέρ, ζωγράφο, σκιτσογράφο, στιχοπλόκο, λεξιπλάστη, λεξικλάστη και, προσφάτως, blogger Χρήστο Μασούρα, που πέρα από τα χόμπι του, τις δεξιότητες και τις ιδιότητες που τον διακρίνουν είναι ένας ταπεινός υπηρέτης της κουλτούρας, ένας διανοούμενος και, πάνω απ' όλα, είναι Άνθρωπος! Ναι, άνθρωποι σαν το Χρήστο και τους περισσότερους από σας, είναι που φτιάχνουν αυτήν την περίφημη παγκόσμια κοινότητα για την οποία χύθηκε, και, δυστυχώς, χύνεται ακόμη, τόσο αίμα και ξοδεύτηκαν τόσοι και τόσοι στο βωμό μιας διαρκούς επανάστασης, από τότε που ο άνθρωπος απέκτησε αυτό που τον ξεχώρισε από τους πιθήκους: τη Συνείδηση!

Σας ευχαριστώ…

Υ.Γ.
Το ταλέντο του ΧΜ στη λεξιπλασία και στη λεξικλασία έχω την τύχη να το απολαμβάνω καθημερινά, είτε ζωντανά, είτε μέσα από τα μηνύματα που ανταλλάσσουμε, είτε, τέλος, μέσα από τους χρησμούς που αραδιάζει, τώρα τελευταία, στο σχετικό ιστολόγιο. Κρίνω όμως απαραίτητο να παραθέσω ένα δείγμα από το αστείρευτο ταλέντο του ως ελάχιστο τίμημα για το γέλιο που τόσο συχνά μου χαρίζει.

Μιλούσαμε, λοιπόν, μια φορά, μέσω Skype, οπότε κάποια στιγμή του λέω: "Ρε συ μ' έπιασε φαγούρα. Τι έπαθα;" και ο αθεόφοβος μου απαντά: "Try ΠLinux!" παραφράζοντας το γνωστό λογότυπο "Try Linux!" που μοστράρω στο blog κι όπου αλλού βρω ελεύθερο βήμα. Δεν παίζεσαι, ρε φίλε…

1 σχόλιο:

  1. Φιλαράκι, μένω ΑΝΑΥΔΟΣ (και Αναρτήσεως, γωνία…)!!!
    Το άρθρο σου κατοχυρώνεται ως διαδικτυακό ΔΙΑΜΑΝΤΙ!!!
    Αν εξαιρέσω τις τελευταίες παραγράφους, με τις αναφορές σε δικά σου πρόσωπα και με την (υπερβολική, αλλά ευχαριστώ)"ανάρτησή" μου στον παγκόσμιο πίνακα της διαρκούς επανάστασης (τι κρίση εξομολογητικού εκθειασμού ήταν αυτή;;;), οι 6 πρώτες ενότητες αποτελούν ευεργεσία, δηλ. διανομή μιας πνευματικής περιουσίας σε δημόσια διαδικτυακή χρήση!!!
    Κείμενο-λήμμα για Wikipedia με τίτλο: Μακριά από τη WeakyPedeia ή την εληνική FrikiPedeia!!!
    Υποκλίνομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή